Powered by Edgy Facts - Widget

22 octombrie 2012

Macarons - Prima incercare


Hello macarons!!! 
Normal ca asa trebuia sa incep postarea de azi pentru ca acesti macarons sunt prima mea incercare de a face macarons cu propriile-mi puteri. Inainte de a ma apuca de treaba asta am mancat o singura data...un singur macaron :P si atunci ce-mi veni?? Pai sa va explic...am luat-o ca pe o provocare. Cu doua zile inainte de a ma apuca de treaba cineva m-a intrebat daca stiu sa fac macarons, pentru ca a cautat in tot Clujul si foarte greu a reusit sa gaseasca. Binenteles ca a trebuit sa raspund nu, eu abia daca stiam ce gust au, d-apoi sa ma apuc sa-i si fac. Si uite asa m-am ambitionat, m-am inarmat cu ingredientele necesare si m-am apucat de treaba.


Macarons

Am cumparat zahar pudra din comert, ca asta e regula, cel facut in casa nu e bun pentru ca nu are amidon...apoi am trecut la faina de migdale, pe care am avut norocul sa o gasesc, dar nu a fost foarte fina...voi sa incercati sa luati una fina, fina...ca altfel o sa va fie greu, o sa va explic unde.

Sunt cateva reguli de respectat pentru a face macarons, am citit undeva ca astea s-ar putea sa fie doar mituri, dar fiind prima data am incercat sa le respect:

  • albusurile folosite la macarons sa aiba cel putin 2 zile vechime (tinute in frigider, normal)
  • albusurile trebuie scoase cu cel putin o ora inainte de folosire de la frigider
  • zaharul pudra sa fie din comert pentru ca are amidon, cel de casa nu are
  • faina de migdale si zaharul pudra trebuie cernute de 3 ori inainte de a le folosi
  • albusurile se bat la inceput impreuna cu un praf de sare
  • dupa ce formam macarons, ii lasam o ora la temperatura camerei si abia apoi ii introducem la cuptor, ei trebuie sa fie fermi cand ii atingem
V-am speriat? Probabil nu, pentru ca multa lume stie despre tehnica lor. Pana la urma nu este chiar asa complicat...insa trebuie putina rabdare.

Ingrediente
3 albusuri - aprox 95-100 de grame
170 gr zahar pudra
100 gr faina de migdale
30 gr zahar tos
1 varf cutit sare

Crema
50 gr ciocolata neagra
100 gr ml smantana
1 lingura cacao
2 linguri zahar

Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. (2 ture)

Faina de migdale                                Zahar pudra                                 Colorant albastru
Incepem prin a cerne faina si zaharul pudra de 3 ori. Vaiiii, acest lucru mi s-a parut chiar greu, si a durat extrem de mult...si asta pentru ca faina de migdale nu este foarte fina si se cerne greu, iar zaharul pudra este putin lipicios si anevoios de cernut. Bun, dupa ce am terminat de cernut putem lua o pauza, e clar ca mainile au nevoie de putina odihna.

Macarons

Trecem la albusuri, scoase din frigider cu o ora inainte, pe care le mixam impreuna cu praf de sare timp de 3 minute, pana cand capata consistenta. Adaugam 1/3 din cantitatea de zahar tos si mai mixam 3 minute. Punem inca 1/3 din zahar si mixam pentru inca 3 minute,la fel procedam si cu ultima parte de zahar. 

Acum ca sa fac o paranteza :D...eu am uitat sa scot albusurile din frigider, si le-am pus putin la microunde pentru a le incalzi...maaaaaaaaaaaare greseala :))) pentru ca o parte din albusuri (una mica e drept) s-a transformat in omleta :D si am incercat sa o elimin dar nu am reusit de tot, asa ca am inceput sa mixez albusurile cu 'zdrente' prin ele care treptat s-au incorporat in albusuri si nu s-a mai cunoscut nici macar o bucatica din ele. Dar voi sa nu faceti ca mine!!!

Bun, avem albusurile batute spuma, avem faina si zaharul cernute...urmeaza amestecul de compozitii. Eu am pus si putin colorant in mixul de faina, dar voi puteti sa-l omiteti daca nu va plac colorantii - nici mie nu-mi plac, dar am vrut eu sa am macarons albastri :D. Punem faina si zaharul peste albusuri si amestecam usoooor cu miscari de jos in sus pana la incorporarea completa. Mie mi s-a parut cam groasa compozitia, asa ca data viitoare probabil voi reduce putin din cantitatea de zahar pudra + faina.

Sa nu credeti ca s-au terminat peripetiile. Partea amuzanta acum incepe...formarea macarons-ilor. Eu am avut un pos cu varful destul de ingust, iar compozitia de macarons, dupa cum am mai spus, mi s-a parut consistenta, asa ca m-am chinuit grozav sa-i fac: ma durea mana de la apasat...eram toata manjita cu crema albastra...bucataria mea era toata albastra :))) peste tot erau urme de macarons...ce mai!!! Si din cauza asta, dupa cum se poate vedea macarons-ii mei nu arata impecabil, au niste mici denivelari :D 


Dupa ce am facut in mod eroic o tava de macarons, am asteptat juma de ora ( nu mai mult) ca ei sa devina fermi, apoi i-am dar la cuptorul cu ventilatie preincalzit la 150 de grade pentru 10 minute. Apoi am trecut la tura a doua, insa va imaginati ca eram cu rabdarea la limita, iar tura a doua a iesit si mai chinuit.

Cu toate peripetiile la care am fost supusa nu regret ca i-am facut, si chiar au iesit destul de bine avand in vedere conditiile date (pos-ul era cat pe ce sa-mi strice toata treaba) Cu siguranta o sa urmeze si runda a doua de macarons, prima incercare e mereu cea mai grea insa e piatra de temelie pentru urmatoarele.

Macarons

Crema a fost floare la ureche. Am topit la bain marie ciocolata cu smantana, apoi am adaugat cacaoa si zaharul si am amestecat pana s-au topit. Dupa ce s-a racit crema am umplut cu mare drag (ca la faza asta eram chiar mandra de mine) dragutii macarons.

Enjoy!!


Macarons


Macarons


Macarons



73 de comentarii:

  1. Arata foarte bine! Eu nu cred ca voi avea vreodata suficienta rabdare sa-i fac :))

    Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Felicitari pentru curaj, asa e la inceput merge mai greu dar merita efortul!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Si pe mine ma sperie prepararea lor.mereu am citit o mie de reguli de respectat si mi se pare greu de realizat....dar partea haioasa ,ca si tine ,nici eu nu am mancat niciodata unul si habar nu am daca o sa-mi placa sau nu....poate de aceea inca nu i-am preparat:))

    RăspundeţiȘtergere
  4. Foarte frumosi ti-au iesit! La mine prima incercare a fost un fiasco total si nu am mai incercat de atunci. :)

    RăspundeţiȘtergere
  5. Foarte fain ti-au iesit! Eu nu am avut succes cu macarons pana acum, dar poate imi fac curaj sa incerc reteta ta! Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  6. O prima incercare reusita,ce culoare frumoasa au!Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  7. Foarte bine ti-au iesit! Bravo! Eu inca nu ma incumet sa ii fac :)))

    RăspundeţiȘtergere
  8. Am facut si eu o data, pentru fiica mea care, insarcinata fiind, poftea la asa ceva. Nu m-am straduit foarte tare, ca sa obtin ceva spectaculos, scopul era ca sa isi faca pofta. Insa, desi spui ca ai dat o lupta cu aceste macarons, au rezultat perfect. Felicitari pentru ambitie! Ai putea sa-ti perfectionezi stilul si sa deschizi o afacere de nisa in Cluj. :D Te pup, cu mare drag.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Paula ce bunatati ai facut! Cred ca ma mut la Cluj :D ca sa fiu mai aproape ;)
    Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  10. Arata minunat inca de la prima incercare sa stii! Imi place mult textura. Si eu ii am in plan, prima incercare la mine a fost un esec, niste bezele plate dar gustoase :).

    RăspundeţiȘtergere
  11. Super ok, din prima! Arata ff bine! Sinecr eu nu stau bine la capitolul rabdare, asa ca nu ma vad facand prea curand...

    RăspundeţiȘtergere
  12. Nici nu se vede ca este prima incercare :) Foarte frumosi ti-au iesit! Bravo!

    Cristina's world si eLady.ro te invita la concurs! Pentru mai multe detalii, te rog sa accesezi acest link: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/10/concurs.html
    Mult succes!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Pentru prima incercare ti-au iesit foarte apetisanti!!!Bravo!( eu nu cred ca ma bag sa ii prepar) :P

    RăspundeţiȘtergere
  14. Uau, curajoaso, bravo! Chiar ti-au iesit bine! :)

    RăspundeţiȘtergere
  15. The best......din prima incercare:)!!!

    RăspundeţiȘtergere
  16. Foarte bine ti-au iesit pt prima data;)

    RăspundeţiȘtergere
  17. bravo tie ...super , se fac destul de greu am inteles...nu m-am incumetat ! da' faina de migdale ? de unde ?

    RăspundeţiȘtergere
  18. Sunt absolut superbi!!! Felicitări!!

    RăspundeţiȘtergere
  19. au iesit tare bine pentru prima data. avut si eu ocazia sa ii incerc si am respectat exact aceste reguli, dar nu au format piciorus, au crescut ca niste chifle minuscule dar dupa ce s-au racit s-au lasat de tot, un esec total:))

    RăspundeţiȘtergere
  20. Super! Ti-au iesit chiar foarte bine :) Si eu sunt din Cluj, dar nu gasesc faina de migdale. De unde pot sa iau, nu sti?

    RăspundeţiȘtergere
  21. cuptor electric sau pe gaz, de la aragaz?

    eu inca nu am curaj..in fine..mersi fain
    arata fabulosi

    RăspundeţiȘtergere
  22. Sunt foarte frumosi pentru prima incercare.A doua oara cu siguranta vor iesi si mai si.Bravo tie!
    Te pup!

    RăspundeţiȘtergere
  23. Ti-au reusit foarte bine, crescute si cu textura frumoasa. Sunt un picut nedumerita de culoarea aleasa. Ma tenteaza si pe mine sa fac, pentru decorare. Numai ca nu am pentru cine.Ai mei prefera alte genuri de praji. Felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  24. Ce dragute sunt! Ti-au iesit super, chiar din prima incercare! Tare ma bate gandul sa incerc si eu...

    RăspundeţiȘtergere
  25. Felicitari!!! Si eu imi tot fac curaj sa incerc.
    Au iesit faine.

    RăspundeţiȘtergere
  26. De rotunjorii astia mie teama rau :))) Pai daca tu care esti mare prajitureasa ai patit asa.. iti dai seama eu?? Nici nu vreau sa ma gandesc!! :)) Mai bine ma invit la tine :P
    Pup

    RăspundeţiȘtergere
  27. ti-au iesit foarte frumoase, bravo! Eu inca nu ma incumet..mai astept :P

    RăspundeţiȘtergere
  28. Felicitari! Pentru prima incercare au iesit superb. Arata exact asa cum trebuie.. cu piciouruse cu tot! Ce m-au mai stresat pe mine piciorusele astea :)

    RăspundeţiȘtergere
  29. Felicitari!!! Prima incercare si prima reusita.Arata tare frumoase:).Musai sa ma apuc la macarons :)ca am o pofta ❤.Pup.

    RăspundeţiȘtergere
  30. Danutza, multumesc! Eu cred ca prima data e mai dificil pana vezi exact despre ce e vorba, A doaua oara deja stii la ce sa te astepti :))

    RăspundeţiȘtergere
  31. Mandala, multumesc! Chiar sper sa fie mai usor data viitoare :)

    RăspundeţiȘtergere
  32. Just me, regulile astea se pare ca au fost facute sa sperie lumea si ca de fapt se poate si fara cateva din ele :D Nici eu nu m-am apucat de macarons pana nu m-am intalnit cu ei...altfel cine stie cand ii faceam :)) Pup

    RăspundeţiȘtergere
  33. Cristina, nu te descuraja!! Cine stie ce n-a mers bine prima data...poate si cuptorul o fi fost de vina :D

    RăspundeţiȘtergere
  34. Nicol, nici curajul nu strica, dar mai mult e nevoie de rabdare :) Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  35. truedelights, multumesc!! Cred ca doar prima data e mai greu ;)

    RăspundeţiȘtergere
  36. Kyra, multumesc frumos!! Cu siguranta vreau sa fac progrese cun macarons-ii astia :)) Chiar de afacere nush daca am eu curaj, timp...ar fi frumos, dar e multa munca :) Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  37. Irina, multumesc frumos de apreciere...au iesti bine, dar nu sunt chiar perfecti :D

    RăspundeţiȘtergere
  38. Cristina, ma bucur ca-ti plac. Nici eu nu stau bine cu rabdarea...de aia am si facut unele prostioare prin bucatarie :)))

    RăspundeţiȘtergere
  39. Cristina's World, multumesc!! Multumesc si de invitatie, chiar ma tenteaza sa particip :)

    RăspundeţiȘtergere
  40. Buburuza, multumesc!! Ehh, nu e chiar asa de speriat! Pup

    RăspundeţiȘtergere
  41. Daciana, Maria, Johanna, va multumesc mult!

    RăspundeţiȘtergere
  42. Coco, multumesc! Faina de migdale am cumparata de la un de magazin (e de fapt ceva stand) cu tot felul de condimente :D

    RăspundeţiȘtergere
  43. Lucy :)) Cine stie ce ingredient o fi fost de vina, dar eu zic sa nu te dai batuta ;)

    RăspundeţiȘtergere
  44. Cosmina, faina de migdale am luat de la Polus, este un stand pe undeva pe langa Carefour cu tot felul de condimente. Acolo au!

    RăspundeţiȘtergere
  45. Alice, e cuptor electric. Am auzit eu ca cel pe gaz face probleme :D
    Multumesc, te pupacesc!

    RăspundeţiȘtergere
  46. Diamar, multumesc! Si eu sper sa fie mult mai reusiti data viitoare!! pup

    RăspundeţiȘtergere
  47. Rita, multumesc! Nu zic ca au iesit rau, sunt ok, dar sigur se putea si mai bine. Culoarea??? :P Albastru e culoarea mea preferata...de asta i-am facut asa ;) La ce minunatii faci tu cu siguranta o sa-ti iasa ;) Pup

    RăspundeţiȘtergere
  48. Gabriela, multumesc...eu zic sa-i faci, sunt asa dragalasi, si bunuti! ;)

    RăspundeţiȘtergere
  49. Dana, multumesc! Se puteau si mai bine :P Curaj...si rabdare ;)

    RăspundeţiȘtergere
  50. Simona, eu te astept cu mare drag!! Dar musai sa fie macarons? :D Pup

    RăspundeţiȘtergere
  51. Corina, multumesc! Dar ce mai astepti? :P

    RăspundeţiȘtergere
  52. Oltean multumesc! Si eu m-am bucurat tare cand am vazut ca fac picioruse ;) Data viitoare sper sa fie si mai bine...si mai usor :D

    RăspundeţiȘtergere
  53. Paradis, multumesc frumos!!! Ooo, abia astept sa-i vad pe ai tai!! Mult spor! Pup

    RăspundeţiȘtergere
  54. Ti-au iesit grozavi de aratosi,bravo!:)
    Poate ma incumet si ma bag si eu pe ei,cine stie...:)

    RăspundeţiȘtergere
  55. Ce frumoase sunt! Nici eu nu am facut niciodata, prima oara e mai greu, dar trebuie sa incerc! De unde ai luat colorantul?

    RăspundeţiȘtergere
  56. Eu inca ma tem sa incerc , dar tare-mi sta gandul la ei !!! ;) Bravoo ptr indrazneala si reusita !!!

    RăspundeţiȘtergere
  57. Adina, multumesc frumos!! Ia vezi ce rezolvi cu ei ;)

    RăspundeţiȘtergere
  58. Lavi, asa este...adica sper ca prima oara e mai greu :)) Colorantul l-am luat de pe pastaidevanilie.ro

    RăspundeţiȘtergere
  59. Magda, multumesc frumos!! Nu e chiar asa de speriat cu ei, eu sunt convinsa ca o sa-ti iasa, daca ai cuptorul potrivit :)

    RăspundeţiȘtergere
  60. Ce frumoase.Si eu le am in plan, dar sa vad cand le fac!

    RăspundeţiȘtergere
  61. interesanta culoarea, daca ma apuc sa fac si eu vreodata incerc MOV :)) Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  62. Pentru o prima incercare e de admirat!oarte frumoase!am incercat si eu o data si am dat-o la bara s-au latzit pe toata tava...dar culmea la gust au fost bunicei....as vrea neaparat sa fac si sa imi si iasa sa le fac poza..la colectia mea de duklciuri:P

    RăspundeţiȘtergere
  63. Bravo Paula..Ti-au iesit foarte frumoase sa stii!Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  64. Bravo Paula! Arata foarte bine.Nici nu zici ca e prima incercare. Fur si eu unul caci nu pot rezista.

    RăspundeţiȘtergere
  65. Eu am respectat indicatiile si gramajul ingredientelor si.....prima tura a iesit o compizitie ce iesea cam singurica din pos, iar urmatoarea mi s-a parut cam prea aerata. Ce gresesc? Cuptor electric (fara ventilatie-oare asta sa fi fost problema??!??), 150 C...caldura si de sus si de jos, nu au fost tocmai ok, caldura numai de jos, au iesit ceva mai bine, dar nici urma de piciorus (doar niste asa-zise bezele...) :((

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Flavia. Eu nu sunt o experta in prepararea macarons-ilor :) Insa pot sa spun ca ingredientele folosite contribuie mult la reusita, si ele difera de la o marca la alta. Daca ti s-a parut prea lichida compozitia puteai sa mai adaugi 1-2 linguri de faina de migdale. Compozitia oricum ar trebui sa iasa destul de usor din pos (daca ai un pos cu varful de 1cm) Apoi trebuie sa le lasi sa stea la temperatura camerei intr o jumatate de ora si o ora. Iar in final...sa stii ca face mult si cuptorul cu ventilatie, fara ventilatie eu nu am incercat sa fac deci nu stiu daca ies sau nu.
      Imi pare rau ca nu au iesit cu piciorus, poate data viitoare :)

      Ștergere
    2. Tot mai convinsa sunt de faptul ca important e cuptorul; am (re)facut reteta cu mai multa faina de migdale...neh... Si ma tot gandesc la acel ingredient minune, zice-se, cream of tartar.... O sa reusesc, pana la urma :D

      Ștergere
  66. Draguti,imi plac f.mult,am facut si eu de vreo 3-4ori insa mie mi s-au inmuiat foarte tare dupa ce am pus crema,si la fel ca si Flaviei,n-au avut piciorus :)

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Distribuiti

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More