Powered by Edgy Facts - Widget

15 octombrie 2012

Rulada de pateu de casa cu unt aromat

Mereu mi-a placut pateul, fie el de porc sau de pui stiu ca il consumam cu placere. Pateul de casa este un adevarat deliciu, mi-a luat ceva vreme pana m-am hotarat sa-l fac, mi se parea ceva...complicat, delicat, si da...imi era frica de nereusita :D Pana la urma e normal, sa te sperie ceva ce n-ai mai facut, dar dupa ce se sparge gheata, parca totul devine mai usor...de facut, de mancat...stiti voi ;) Apoi a urmat practica, am exersat mai multe retete, cu diferite arome, cu sau fara unele ingrediente si am ajuns intr-un final (cel putin momentan) la o rulada cu unt. Si ideea nu-mi apartine, meritul este al unei persoane mare amatoare de paine cu pate + unt neaparat.

pate de casa cu unt aromat

Ingrediente
500 gr ficat de curcan
1 ceapa medie
4 catei usturoi
1 lingura coniac
sare, piper
1 lingura smantana
2 linguri ulei de masline
100 gr unt
marar

pate de casa cu unt aromat

Asadar, luam 500gr de ficat (eu am vrut sa fie de curcan, si asa a fost) si le fierbem in apa cu sare pentru 20 de minute. Scurgem ficatul de apa si-l lasam putin la odihnit, la racoare ar fi ideal.
Curatam ceapa si usturoiul si le taiem marunt. Incingem intr-o tigaie teflonata cele doua linguri de ulei si calim ceapa cu usturoiul pana devin moi si sticloase.

Punem ficatul in blender impreuna cu ceapa si usturoiul si mixam pana obtinem o pasta fina. Adaugam lingura de smantana, sare si piper dupa gust si mai mixam putin pana la omogenizarea completa. Pasta de ficat nu trebuie sa fie foarte moale, si chiar daca de obicei pun mai mult unt sau smantana, acum am lasat-o asa pentru a putea fi intinsa si, mai important, pentru a putea intinde untul peste ea, fara sa fie riscul sa ne inpotmolim cu cutitul in pasta :P

Untul il scoatem de la rece si-l lasam sa ajunga la o consistenta numai buna de intins pe paine.
Pentru a obtine rulada ne ajutam de o bucatat de hartie de copt de dimensiuni 20/30. Intindem pasta de ficat uniform, fara sa ajungem pana la margini iar peste ea punem untul moale si incercam sa-l uniformizam pe toata suprafata. Presaram marar/patrunjel tocat marunt si incepem sa rulam pe latura mai mica. Dam rulada la rece.

Am servit rulada cu paine proaspata facuta in casa. Stiu ca lipseste painea din poza, dar asta e pentru ca a trecut asa repede,impreuna cu jumatate din rulada...ca nici n-am observat decat in momentul in care sa fac pozele :D Dar va imaginati voi o paine proaspata, aburinda, peste care intindem din abundenta dintr-un pate de casa delicios.

Pofta buna!

pate de casa cu unt aromat

pate de casa cu unt aromat

41 de comentarii:

  1. cat de bine arata! o idee inedita, intr-adevar!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Gata, s-a marcat. Cu prima ocazie voi prepara acest pate. O reteta excelenta!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Waw....ce minunatie !!!! Trebuie sa incerc si eu.Bravo tie !
    Eu nu fierb ficatul ci il fac tocanita cu ceapa....trebuie sa incerc si asa cum ai facut tu.
    Te tzuc !

    RăspundeţiȘtergere
  4. Arata super si gred ca e delicios! Trebuie sa incerc si eu reteta.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Mie imi plac aperitivele si aceasta rulada ti-a iesit senzational. Are tinuta pentru o pasta de pateu, bravo! Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Si eu vreau sa-l fac,trebuie,arata super!:)

    RăspundeţiȘtergere
  7. Niciodata n-am facut pateu de casa, cu toate ca si mie-mi place. Sa nu te mai sperie nimica, uite cat de frumoasa ti-a iesit rulada, bravo! :)

    RăspundeţiȘtergere
  8. Nici eu n-am facut pate in casa pana acum cateva luni, dar nu se compara cu cel de cumparat!! Foarte frumoasa rulda ta!! Pup

    RăspundeţiȘtergere
  9. Arata minunat! Si cred ca-i buna tare!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Ce bine arataaa! Ruladele aperitiv sunt preferatele mele, am salvat reteta, o fac cu prima ocazie.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Sunt mare amator de pateu... porc, pui, RATA! :)
    Asta al tau arata super!

    RăspundeţiȘtergere
  12. wooow, sa stii ca mi-ai facut pofta...si tocmai cautam o idee:ce sa manac, ce sa manac? te pup!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Care va sa zica, intai imbatam curcanul cu coniac, apoi ii scoatem ficatelul si-l facem pate cu unt a la Poliana! :)) Buna reteta! Ai fost tare harnica!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Cred că adaosul de coniac în preparat face diferenţa. Trebuie încercat!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Excelenta! Imi place ce faci, de aceea o sa te urmaresc!
    Any

    RăspundeţiȘtergere
  16. Ramona, ma bucur ca-ti place, e atat de buna!!! :)

    RăspundeţiȘtergere
  17. Kyra, ma bucur mult ca-ti place, merita facut, chiar nu e greu deloc ;) Pup

    RăspundeţiȘtergere
  18. Sidy, ma bucur ca-ti place! Eu il fierb ca asa sunt obisnuita, si uneori nu prajesc nici ceapa ca sa fie mai dietetic :D Pup

    RăspundeţiȘtergere
  19. Timea, e intr-adevar foarte buna, sa o incerci si tu! Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  20. Sara, si mie imi plac aperitivele...si experimentez tot felul de retete, ma bucur ca-ti place rulada mea! O zi frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  21. Angi, si eu doar anul asta am spart gheata la pateul de casa, si ma bucur ca e tare bun!!! pup

    RăspundeţiȘtergere
  22. Violeta, ma bucur ca-ti place! O zi frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  23. Oltean, si mie imi place pateul de orice fel, acum aveam ficsat de curcan acasa...asa ca i-am gasit destinatia ideala ;)

    RăspundeţiȘtergere
  24. Adnia, ma bucur ca-ti place...merge de minune pe o felie de paine proaspata ;) Pup

    RăspundeţiȘtergere
  25. Gabriela :))) imi place ca ai retinut metoda ;) Daa, asa se face!! si ma bucur ca-ti place! Pup

    RăspundeţiȘtergere
  26. Adriana, mie imi place mult cu coniac, merita incercat si asa!

    RăspundeţiȘtergere
  27. Miha draga, ma bucur ca-ti place! pupici

    RăspundeţiȘtergere
  28. Simo draga, asta este, pateul de casa este cel mai bun! Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  29. Arata minunat.Merge de minune pe un platou cu gustari!Bravo!

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Distribuiti

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More