Powered by Edgy Facts - Widget

14 ianuarie 2013

Budinca de mere cu stafide si sos caramel

Merele sunt fructele mele favorite si nu cred ca trece o zi fara sa mananc macar un mar. Stiu ca pana acum nu prea le-am laudat, si nici nu le-am ridicat la rangul cuvenit dar luna aceasta a sosit momentul, si asta pentru ca sunt in centrul atentiei in cadrul provocarii Dulce Romanie din luna ianuarie. Andra a fost foarte insiprata in alegerea ei si a ales un fruct deosebit...pe care repede l-am transformat intr-un desert delicios.
Am mers fuguta la piata si am cumparat mere...de tara, mai micute, insa grozav de parfumate si delicioase. Asa fac aproape de fiecare data, piata este locul unde fac cumparaturile in 99% din cazuri.

Ce am facut cu merele? O budinca delicioasa. Atat de delicioasa incat strumful meu a izbucnit in plans cand a cazut o bucatica din farfuria lui pe jos  :) 

Budinca de mere cu stafide si sos caramel

Ingrediente -  6 portii
5 mere coapte
3 oua
20 gr miere
75 ml lapte
1 lingura amidon
1 lingurita scortisoara
zeama de la jumatate de lamaie
1/2 lingurita sare
50 gr zahar brun
2 linguri stafide

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 30 min.

Budinca de mere cu stafide si sos caramel

Pentru inceput spalam bine merele si le punem la cuptorul incins la 190 de grade. Dupa 10 minute le intoarcem si pe cealalta parte si le mai lasam 5-10 minute, pana cand se inmoaie suficient de bine. Le scoatem din cuptor si le lasam putin la racit.

Curatam merele de coaja si facem un piure - nu foarte fin. Punem piureul intr-o cratita impreuna cu sucul de lamaie,scortisoara si cu laptele. Punem cratita pe foc mic.
Galbenusurile le mixam bine cu mierea apoi adaugam lingura de amidon si amestecam bine sa nu ramana cocoloase.
Cand piureul de mere incepe sa fiarba adaugam cateva linguri peste galbenusuri si amestecam. Rasturnam apoi galbenusurile in cratita si lasam compozitia la foc mic pana cand se ingroasa. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece.

Ungem 6 vase termorezistente sau un vas mai mare cu unt din abundenta iar cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Stafidele le lasam putin la inmuiat in apa fierbinte cu putina esenta de rom. Inainte de a le folosi le scurgem bine de lichid.

Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si mixam bine pana cand obtinem o bezea lucioasa. Turnam 1/3 din bezea peste crema de mere si amestecam cu un tel in forma de para. Rasturnam si restul de bezea si amestecam - usor de data aceasta- cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Adaugam si stafidele, amestecand usor si de data aceasta.

Turnam compozitia in vase, nivelam si dam la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand budinca incepe sa capete culoare.

Budinca de mere cu stafide si sos caramel

Se poate servi atat calda, cat si rece pentru ca este la fel de buna. Peste ea fierbinte se poate turna sos caramel din abundenta - si va fi deliciul ideal al unei seri de iarna :D

Enjoy! 

Budinca de mere cu stafide si sos caramel

26 de comentarii:

  1. Ce bine arata si-mi place tare mult combinatia ...mmmm...visez la caramel :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. An apple a day keeps the doctor away!!! Si mie imi plac merele, dar budinca ca a ta n-am mai mancat pana acum! Arata fantastic, Paula. Il inteleg pe strumful tau ;)Pupici la amandoi . xoxo

    RăspundeţiȘtergere
  3. O budinca delicioasa! Nu e de mirare ca i-a placut atat de mult puiului tau!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Mmmm mai bine ti-ai deschide o patiserie la mine in oras,atunci cand poftesc sa vin la o cafea si o minunatie preparata de tine :)

    RăspundeţiȘtergere
  5. Mmmmm,bunbun.deliul copiilor .pop ms.o zi faina

    RăspundeţiȘtergere
  6. Parca si simt in nari parfumul merelor coapte.
    Cit despre caramel, ce sa mai spun?
    Deci, o combinatie intre cele doua nu poate fi decit reusita.

    RăspundeţiȘtergere
  7. Mi se pare un desret foarte fin si potrivit acestui sezon .
    Chiar am niste mere care trebuie reciclate .

    RăspundeţiȘtergere
  8. Ce bine arata,iar castronelul este superb,de unde l-ai luat,ca se potriveste perfect cu bucataria mea,si vreau si eu,,,,pupppp!!!

    RăspundeţiȘtergere
  9. MMMmm, un deliciu , am sa o trec pe lista cu retete preferate!! O saptamana minunata!! Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Ce bunatate ai tu aici. Cum sa nu planga baietelul tau... Semn ca apreciaza ce este bun!

    RăspundeţiȘtergere
  11. :)))))) mi-l si imaginez pe pitic :))
    as zice ca e un desert de te lingi pe buze :) super, super!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Gand la gand... tare buna este budinca cu mere!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Arata tare gustos, as incerca si eu treaba asta :).

    RăspundeţiȘtergere
  14. Si eu ador merele, iar budinca ta arata tare apetisant!!!Yummy!Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Imi ploua in gura!!! Fur o portie, cu tot cu vas, ca tare-i frumusel!!
    Pup cu drag

    RăspundeţiȘtergere
  16. Tot ce e mai bun,mere si caramel. o zi buna sa ai.Gabriela

    RăspundeţiȘtergere
  17. oauuu ce bine arata !! salivezzzzz

    RăspundeţiȘtergere
  18. Ce blog frumos ai!
    Si cu retete una si una.

    RăspundeţiȘtergere
  19. Ce-mi plac bolurile ,mai ales ca sunt verzi.............dar nici desertul nu este de lasat.

    RăspundeţiȘtergere
  20. Ma bucur ca va place, a fost o budinca super buna. Usoara si racoroasa, ca sa nu mai zic ca a fost extrem de aromata si delicioasa. O saptamana miunata!

    RăspundeţiȘtergere
  21. Mirela, vasul l-am luat de la un magazin din cluj. Daca vii pe aici iti spun care e exact :)

    RăspundeţiȘtergere
  22. Delicioasa combinatia cu mere si caramel!
    Iti multumesc pentru minunata reteta draga mea,
    te astept maine la parada! :*

    RăspundeţiȘtergere
  23. Inchid ochii si imi imaginez ca servesc o portie.Delicioasa!

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Distribuiti

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More