Powered by Edgy Facts - Widget

25 februarie 2013

Cascaval de casa

Haideti sa facem o pauza de la dulciuri si sa incepem saptamana cu un cascaval de casa bun de tot. 
Cascaval de casa am inceput sa fac cam de un an de zile, si de atunci sincer va spun ca nu prea am mai cumparat din comert. Mereu am la mine in frigider cascaval facut de 'manutele' mele :) Si stiti ce ma mult ma bucura treaba asta? Nu stiu daca stiti, dar va spun eu....chiar foarte mult ma bucur ca exista o reteta de casa si pentru cascaval, ca stiu exact ce pun in el si ca in proportie de 90% este facut din produse lactate de casa (dar nu facute de mine :D) imbinate de mine de data aceasta intr-un tot unitar.

Cascaval de casa

Ingrediente
700gr  branza de vaci proaspata
700 ml lapte gras
1 lingurite bicarbonat
2 lingurite sare
50 gr branza de oi
100 gr unt gras

Cascaval de casa

Reteta e chiar simpla, trebuie urmati cativa pasi, invartit de cateva ori in oala si gata! Pentru inceput punem laptele la fiert. Branza de vaci o maruntim si o punem intr-un vas incapator. Cand laptele da in clocot il turnam peste branza si lasam asa timp de 15 minute.

Dupa 15 minute scurgem branza de vaci de laptele - de fapt va fi zerul acum - o punem intrun tifon/prosop bine spalat si o lasam la scurs pentru minim 2 ore, peste noapte ar fi ideal dar nu obligatoriu.

Maruntim (din nou) branza scursa de zer, adaugam branza sarata si sarea si amestecam bine. Optional branza de vaci se poate trece prin masina de tocat carne, dar eu am omis pasul asta din comoditate uuups dar si pentru ca nu ma deranjeaza sa mai simt bucatele de branza prin cascaval. 

Untul il punem la topit intr-o tigaie cu fundul gros. Cand e aproape topit punem toata branza si incepem sa amestecam ( continuu sau nu, depinde cum stati cu rabdarea ) pana cand branza este topita. Acum este momentul sa adaugam bicarbonatul si sa amestecam totul cu o desavarsita iuteala - veti vedea ca la pasul asta cascavalul se va umfla usor, si pe langa asta va deveni mai omogen. Punem cascavalul intr-o cutie de plastic, captusita cu folie alimentara, sau intr-o forma de silicon. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore.

Cascaval de casa

Sa va spun cat e de bun pe o felie de paine prajita, alaturi de o cana mare (evident) de lapte? Nu va spun, mai bine va las pe voi sa descoperiti.

Pofta buna!

Cascaval de casa

46 de comentarii:

  1. Ce bine arata si reteta este super :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Eu te cred că e bun, mai ales că e făcut cu mânuțele tale.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de incredere Alina ;) Oricum cel facut in casa e cel mai bun ;)

      Ștergere
  3. Bravo, Paula! Foarte bun! Mai ca as incerca si eu!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Gabi! Nu e greu, eu zic sa incerci!

      Ștergere
  4. Ce bine arata cascavalul de casa ! Mi-am notat reteta, multumim pentru idee :) Noapte buna !

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, ma bucur ca-ti place. te astept cu impresii! Pup

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Liana, este tare bun...noua ne place mult! Pup

      Ștergere
  6. Arata fantastic. Vara-mea de la tara face si de la ea mai primesc si eu insa stiu ca ea pune ceva cheag .

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristiina ma bucur ca-ti place! Da, se poate face si cu cheag...dar eu n-am :)

      Ștergere
  7. Yummy! Am facut o singura data si nu mi-a iesit :) Data viitoare voi incerca reteta ta ;) Pup

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, si eu am avut cateva incercari nereusite...dar am ajuns la o varianta numai buna de facut ;) Pup

      Ștergere
  8. am o intrebare rugaminte, unde locuiesc eu nu se gaseste de cumparat lapte gras, de fapt prin prelucrare apare la vanzare ca e gras dar nu e.
    pot sa utilizez smanatana grasa sau ai tu alta sugestie?
    multumesc
    cozia

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cozia. Sincer nu am incercat sa fac vreodata cu lapte degresat sau cu smantana. Laptele pe care il folosesc eu are in jur de 4% grasime, deci nu e foarte gras. Nu stiu cat are cel cumparat de tine. Incearca eventual sa combini laptele cu smantana, pui 500 ml lapte si 200 ml smantana. Spor! :)

      Ștergere
  9. sincer, pana acum nu am facut cascaval in casa, dar sigur m-ai convins ca trebuie sa incerc :) Pupici

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Miahela, chiar trebuie sa incerci ...macar o data sa vezi daca iti place :) Te pup

      Ștergere
  10. Uite asa imi dai de lucru :). Neaparat trebuie sa-l incerc. Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ancuta...eu ma gandeam ca te plictisesti :P Pup

      Ștergere
  11. bun..foarte bun...si eu fac acasa cascaval....te pup

    RăspundeţiȘtergere
  12. Ce bine arata... Este foarte bun si stii exact ce contine cand il faci acasa!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, intr-adevar...e mult mai natural ;) Pup

      Ștergere
  13. Ce faci tu cu manutele tale e cel mai bun, vrednicuto.pup Gabriela

    RăspundeţiȘtergere
  14. La cat imi place mie branza, nu mi-a trecut prin cap sa o fac acasa. Minunata ideea ta, Paula. Cred ca o sa incerc si eu. Pupici

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, sa o incerci...sigur o sa-ti placa daca esti fan branzica :) Pup

      Ștergere
  15. Mie mi-ar placea sa manac un cascaval din ala ,cum se facea pe vremuri cu cheg natural .
    Din pacate cred ca numai la stana mai gasim asa ceva .
    Pana atunci insa , trebuie sa incer reteta ta ,ca prea bine arata .:)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lia, si mie mi-ar placea...dar asa cumn zici e mai greu de procurat :) te pup

      Ștergere
  16. Cred ca este grozav si in plus sanatos.Te felicit!

    RăspundeţiȘtergere
  17. Super! Si eu vreau sa invat sa fac cascaval :D

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. laura, chiar nu e greu...sigur o sa te descurci! Pup

      Ștergere
  18. Super cașcavalul asta de casa!
    O bucurie sa mănânci și sa nu ai griji cu privire la ce o mai fi prin cașcavalul cumpărat :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oltean, bine zici tu...tocmai de aceea il fac foarte des acasa.

      Ștergere
  19. nu stiu cand, dar e clar ca trebuie sa-l fac si eu, ca e o bunatate!

    RăspundeţiȘtergere
  20. Arata minunat!
    Nu am mai facut de mult, dar am trecut pe lista:).
    Te pup!

    RăspundeţiȘtergere
  21. Nu am facut dar trebuie sa incerc neaparat. Cascaval cumpar mai rar pentru ca e prea gras si nici nu-mi mai inspira incredere.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, chiar trebuie sa incerci...nu e foarte dietetic, dar mancat cu masura nu poate face rau :)

      Ștergere
  22. Asa ceva (reteta) chiar merita pus deoparte si facut in casa!

    RăspundeţiȘtergere
  23. Paula ce bunatate ai facut aici!
    am sa-l fac neaparat pentru juniorul meu.o zi minunata!!!

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Distribuiti

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More